fbpx

40 år i hissbranschens tjänst

Fridjon Gudmundsson är en man med lång erfarenhet inom hissbranschen. Sedan 1984 har han varit en nyckelspelare på RC Hiss, och med sitt 40-årsjubileum i år är det tydligt att hans engagemang och kunnande har präglat företaget under årtionden. 

– Jag trivs jättebra på RC Hiss och det känns kul att ha varit en del av det här teamet under så många år, säger Fridjon.

 

Fridjon, som ursprungligen kommer från Island, flyttade till Varberg 1969. Han har alltid varit lockad av den tekniska världen, och med bakgrund som elektriker fick han en inblick i hissbranschen genom Kent Carlson, fd VD/ägare på RC Hiss. Deras gemensamma intresse för handboll och fotboll förde dem varandra närmare, och 1984 blev Fridjon en del av RC Hiss-teamet, ett beslut han inte ångrar:

– Det är något speciellt med att vara en del av ett företag där den familjära känslan och sammanhållningen är tydlig, och det är en av anledningarna till att jag stannat här i så många år.

 

En roll som förändrats genom åren

 

Genom åren har Fridjon fått chansen att testa på olika roller inom RC Hiss, och under en period arbetade han från kontoret. Men passionen för att bygga och installera nya hissar har alltid varit starkast. Han trivs bäst ute på fältet, där han har kunnat använda sin kunskap och erfarenhet för att se projekten växa och utvecklas från grunden.

– Att vara ute på fält med nymontage och se hur våra projekt tar form har alltid varit det bästa med mitt jobb. Jag trivs också med variationen och självständigheten det innebär, där frihet under ansvar är mottot, säger Fridjon.

Den långa erfarenheten gör att Fridjon har upplevt det mesta som hissmontör – från spännande projekt utomlands till utmaningar med att montera hissar i trånga utrymme,  berättar Fridjon och adderar:

– Att arbeta som hissmontör är bitvis ett fysiskt krävande arbete och inte alltid en dans på rosor, men det är utmaningen som gör det så spännande. Jag minns särskilt ett projekt i Danmark, där vi var ansvariga för att installera en hiss i ett runt torn, som då var Danmarks högsta punkt. Det var speciellt att se hisskorgen arbeta sig hela vägen upp till takluckan i toppen av tornet under testfärden. Allt gick bra, och det är verkligen ett projekt jag inte glömmer.

”Jag är självlärd inom hissar. Det finns kanske skolor med hissutbildning, men att exempelvis loda ner en hiss i ett schakt eller lösa komplexa elinstallationer är färdigheter som kräver erfarenhet och praktisk kunskap. Det är något jag tror man får med sig efter fyra decennier inom branschen.”

Utveckling i takt med förändring

 

När det kommer till hans expertis och vad han har lärt sig genom åren, är det en del saker han menar inte går att läsa sig till.

– Jag är självlärd inom hissar. Det finns kanske skolor med hissutbildning, men att exempelvis loda ner en hiss i ett schakt eller lösa komplexa elinstallationer är färdigheter som kräver erfarenhet och praktisk kunskap. Det är något jag tror man får med sig efter fyra decennier inom branschen, säger Fridjon ödmjukt.

Just den tekniska biten är också något som förändrats mycket inom hissbranschen med tiden. Från de tidiga dagarna med handgjorda installationer till dagens moderna, digitala styrsystem, har Fridjon sett hur tillvägagångssätten har utvecklats och förnyats.

– Det har varit otroligt att få vara med om den här utvecklingen. Att se hur tekniken har förändrats och hur vi har anpassat oss för att möta de nya utmaningarna är verkligen fascinerande.

Att ha varit med sedan 80-talet har sina förmåner. Nu händer det att Fridjon möter de hissar han en gång installerade, men i ett nytt sammanhang.

– När det är dags att modernisera en hiss eller montera ned den till fördel för en ny, känner jag till tekniken som finns bakom. Det tror jag är en fördel, berättar Fridjon.

En leverantör med lokal närvaro

 

När det kommer till att välja hissleverantör betonar Fridjon vikten av att noga överväga samtliga delar i ett avtal, snarare än att stirra sig blind på en prisbild. Han berättar att om man väljer RC Hiss får man, förutom en välinstallerad hiss, erfarenhet, kvalitet och lokal närvaro på köpet.

– Vi är experter på många olika modeller och områden inom hissar. Med kontor i Varberg, Alingsås, Borås, Halmstad, Skövde och Trollhättan kan vi erbjuda personlig service och snabb respons på våra kunders behov. Jag vet att det är något våra kunder värdesätter mycket, säger Fridjon.

Trots de förändringar och utmaningar som branschen har genomgått, är Fridjon lika entusiastisk och engagerad som den dag han började när han fick kontakt med Kent i handbollshallen.

– Jag trivs fortfarande med mitt jobb lika mycket som när jag började 1984. Varje dag är en ny möjlighet att lära sig något nytt och att göra något bra för våra kunder, avslutar Fridjon med ett leende.

Vill du samarbeta med en lokal leverantör med lång erfarenhet?
Kontakta oss så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa dig.

Kontakta oss

så hjälper vi dig med förslag på lösningar

Jan Wennergren
Försäljning, installation och modernisering
Håkan Askwall
Försäljning, eftermarknad

Vi finns på följande orter

Göteborg/Bohuslän: Kungälv, Uddevalla

Halland: Kungsbacka, Varberg, Hylte, Falkenberg, Halmstad, Laholm

Skåne: Ängelholm, Båstad

Västra Götaland: Borås, Sjuhärad, Alingsås, Vårgårda, Herrljunga, Vänersborg, Ulricehamn, Trollhättan

Småland: Jönköping, Gislaved